Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 - ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ -





Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ  
25η ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 
- ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ -
 
Θεομητορική Εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της Χαρμόσυνης αναγγελίας από τόν Αρχάγγελο  Γαβριήλ προς την παρθένο Μαρία , ότι δηλαδή , αυτή θα γεννήσει τον Υιό του θεού.
Όλα αυτά συνέβησαν όταν ό Γαβριήλ παρουσιάστηκε ξαφνικά μπροστά στην παρθένο Μαρία και της απεύθυνε τον Χαιρετισμό << Χαίρε και Χαριτωμένη ,  ο Κύριος μετά σού>>  και με καθησυχαστικό τρόπο συνεχίζει να της λέει <<μη φοβού  Μαριάμ>>  , δηλαδή να μην φοβάσαι, <<εύρες γάρ χάριν παρά τώ Θεώ>> , γιατί Εσύ βρήκες την Χάρη από τόν Θεό και συνεχίζει << και ιδού  συλλήψη εν γαστρί , και τέξη υιόν και καλέσεις το όνομα αυτού Ιησούν>> , δηλαδή θα φέρεις στον κόσμο τον υιό του θεού και θα του δώσεις το όνομα Ιησούς.
Παρ’ όλη την ξαφνική της αντίδραση στο γεγονός , συνέρχεται , και γεμάτη από απορία, ρώτησε τον Αρχάγγελό πώς ακριβώς , θα συμβεί αυτό, και αποκρινόμενος της απάντησε, πώς το Άγιο Πνεύμα, μυστηριωδώς και αφανώς, θα ενεργήσει , την σύλληψη του Υϊού του Θεού,  Για να γίνει πιο πιστευτός επικαλέστηκε την θαυμαστή σύλληψη του Ιωάννου του Προφήτου και Προδρόμου από την Ελισάβετ, και πεπεισμένη από τά λεγόμενά του , απάντησε <<ιδού η δούλη κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου>> και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ <<απήλθε>> .
Ή ίδια η Εορτή του Ευαγγελισμός της θεοτόκου, καθιερώθηκε ως εκκλησιαστική εορτή γύρω στον 4ο  αιώνα μ.Χ., και αμέσως μετά την καθιέρωση και ορισμό της ημέρας της Εορτής της Χριστού Γεννήσεως την 25ην Δεκεμβρίου .
Όμως το ίδιο το εκκλησιαστικό γεγονός της Εορτής του Ευαγγελισμού της θεοτόκου, εκτός από τις βυζαντινές εικόνες, έχει και παγκοσμίωε επηρεάσει , πολλούς καλλιτέχνες , όπως οί Ντούτσιο, Λεονάρντο Νταβίντσι, Ελ’ Γκρέκο ( Δομίνικο Θεοτοκόπουλο), , αλλά αναφέρεται και ως γεγονός στο Κοράνιο, το <<Ιερό Βιβλίο>> των Μωαμεθανών , απόδειξη της βαθιάς επιρροής του ίδιου του Μωάμεθ από την χριστιανική διδασκαλία.   
Αλλά και την ίδια ημέρα εορτάζεται ως ιστορικό γεγονός , ως μία από τις δύο Εθνικές Εορτές μας ( 28η οκτωβρίου και 25η Μαρτίου) . Την ημέρα αυτή τιμούμε τους ήρωες της Επανάστασης του 1821,αυτούς δηλαδή πού με το αίμα τους και την θυσία τους , έφεραν την χώρα μα στον ελεύθερο κόσμο, για να μπορούμε εμείς να είμαστε ελεύθεροι . 

Είναι αυτή, ή ίδια ημερομηνία, πού στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας , στην Περιοχή των Καλαβρύτων , ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωσε το Λάβαρο της Επαναστάσεως, και πού μέσα από πολλούς αγώνες και θυσίες από ποταμούς, αίματος από απλούς καθημερινούς ανθρώπους, ήρωες, Ιεράρχες και απλούς κληρικούς και μοναχούς , οδήγησε στην απελευθέρωση πρώτα, και έπειτα στην αναγνώριση του νέου ελεύθερου Ελληνικού Κράτους, το 1830 , με την συνθήκη του Λονδίνου.  

Ο εορτασμός της Εορτής της 25ης Μαρτίου , ως Εθνικής Εορτής καθιερώθηκε , με το Β.Δ. /980 της 15ης Μαρτίου 1838 και πού στις 25 Μαρτίου του ίδιου έτους , έγινε επίσημα ό διπλός εορτασμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου