Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

ΚΥΡΙΑΚΗ Α’ (ΠΡΩΤΗ) ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ 2022

 ΚΥΡΙΑΚΗ Α’ (ΠΡΩΤΗ) ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ   2022

                Κυριακή πρώτη των Νηστειών , Αγαπητοί μου αδελφοί σήμερα, και το συγκλονιστικότερο γεγονός πού μας περιγράφεται στην σημερινή ευαγγελική περικοπή, ο αξιοζήλευτος μίμησης , για όλους εμάς Ο Φίλλιπος.  Και αυτό γιατί είχε τον πόθο να γνωρίσει τον Χριστό και λυτρωτή. Γι’ αυτόν λόγο βρέθηκε κοντά στον Ιωάννη τον Βαπτιστή, στην έρημο του Ιορδάνη, για να μπορεί να ακούσει από αυτόν τις προαναγγελίες περί Ιησού του Μεσσία , του επονομαζόμενου Χριστού.
        Ο Κύριος , είχε ήδη καλέσει την πρώτη ομάδα των μαθητών του, Ιωάννη , Ανδρέα και Πέτρο και κατά πάσα πιθανότητα καί τον Ιάκωβο, τον αδελφό του Ιωάννη. Στον δρόμο προς την Γαλιλαία, για την κύρηξη του ευαγγελίου της σωτηρίας , βρήκε τον Φίλλιπο και του λέει <<ακολούθει μοι.>>. Ο Φίλλιπος δεν το πολυσκέφτεται , με προθυμία τον ακαλούθησε. Και αυτό γιατί απλούστατα αυτή η ολιγόχρονη επικοινωνία με τον Κύριο , ήταν αρκετή για να το πείσει απόλυτα , ότι αυτός ήτανε πραγματικά ο Μεσσίας.
          Η νεανική του καρδιά πλημμύρισε με χαρά και ενθουσιασμό, φλογερό πάθος αλλά και πόθο να μεταδώσει και στους γνωστούς του αυτό το χαρμόσυνο και πολυπόθητο γεγονός. Είναι ο ίδιος ο οποίος έτρεξε γρήγορα προς συνάντησή του με τον Ναθαναήλ, και με χαρά ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, να του φωνάξει << Ευρήκαμεν τον Μεσσία, .. αυτόν πού ο Μωϋσής και οι Προφήται είχαν προαναγγείλει, Ιησούν τον υϊόν του Ιωσήφ από την Ναζαρέτ>>.
        Ο Ναθαναήλ , όμως ήταν επιφυλακτικός, γιατί πολύ απλά με την διδασκαλία της Παλαιάς Διαθήκης, Ο Χριστός θα καταγόταν από την Βηθλεέμ , και όχι από την βάρβαρη και απολίτιστη Ναζαρέτ, προβάλλαοντας κάποιες αντιρρήσεις. Όμως ο Φίλλιπος αντίθετα σκέφτηκε ότι το καλύτερο πού μπορούσε να κάνει ήταν να παρουσιάσει στον Ναθαναήλ τον ίδιο τον χριστό λέγοντάς του << έρχου κα ίδε>. Δηλαδή, Έλα , να δείς και να γνωρίσεις προσωπικά τον Χριστόν.
        Ο Ναθαναήλ , αποδέχτηκε πρόθυμα αυτή την πρόσκληση, και καθώς ο Κύριος τον είδε να έρχεται , είπε προς τους άλλους τέσσερις μαθητές << Αυτός είναι ο αληθινός ισραηλίτης, άδολος καί απονήρευτος, ευθύς και ειλικρινής χωρίς υστεροβουλία  και ιδιοτέλεια>>. Όταν δε του φανέρωσε ότι τον είδε << υπό κάτω της συκής>> βυθισμένο προφανώς από  τον παντογνώστη Κύριο σε θερμή προσευχή και σκέψεις ιερές, εκείνος προς μεγάλη χαρά του φιλίππου ήταν αυτός ( ο Ναθαναήλ) ο οποίος διακήρυξε την πίστη του.
        Μάλιστα πέρασε , εάν μού επιτρέπεται η λέξη , σε βαρυσήμαντη ομολογία από μέρους του , λέγοντας << Ραβί, σύ εί ο Υίός του Θεού , σύ εί ο Βασιλεύς του Ισραήλ>> και όχι απλά << ο Υϊός του Θεού>> , αλλά ό ένας και μοναδικός και ασύγκριτα ανώτερος από όλους τους άλλους υιούς του θεού. Είναι εκείνος του είπε << ό ένας και μοναδικός βασιλεύς και λυτρωτής του λαού>>. Και ήταν ο φίλλιπος αυτήν την φορά πού το πρόσωπό του άστραψε από αγαλλίαση και ικανοποίηση, γιατί είδε ότι το ταπεινό ιεραποστολικό του έργο καρποφόρησε, δηλαδή ότι ένας ακόμα μαθητής του χριστού προστέθηκε σ’ αυτήν την πρώτη μικρή ομάδα των μαθητών.
        Και είναι αυτό , αγαπητοί  μου αδελφοί, είναι πού έμεινε , μένει και θα μένει μέσα στους αιώνες (ακούγοντας την σημερινή ευαγγελική περικοπή) άριστο παράδειγμα πιστού , πού φλέγεται από πόθο να οδηγήσει έναν προς έναν όλους τούς γνωστούς του , κοντά  στον Χριστό , καί θα πρέπει να είναι αυτός ( ο Φίλλιπος) το φωτεινό παράδειγμα και για εμάς τους σημερινούς χριστιανούς,  οί οποίοι πιστέψαμε στον Χριστό, γνωρίσαμε το άγιό του θέλημα, γευτήκαμε  λίγο ή πολύ από την γλυκήτητα τής ζωντανής πίστης και ενάρετης ζωής.  Πόσοι και πόσοι , αγαπητοί μου αδελφοί, σάν τον Ναθαναήλ, γύρω μας και ανάμεσά μας, καλοπροαίρετοι άνθρωποι , πού περιμένουν κάποιο φιλικό χέρι 9κάποιον φίλλιπο) να τους δείξει τον δρόμο προς τον Χριστό!. Πόσοι και πόσες – φαινομενικά αδιάφοροι και αδιάφορες- αδελφικές ψυχές , με τις ίδιες αντιρρήσεις ίσως και διαφορετικές αντιλήψεις, (από τον Ναθαναήλ) διαφορετική εξωτερική εμφάνιση από την δική μας, ίσως ακόμα και με διαφορετική συμπεριφορά από την δική μας - και από πρώτης απόψεως αποκαρδιωτική- κρύβουν πολύ καλά μέσα τους την αγαθή και καλή διάθεσή τους να γνωρίσουν τον Χριστό και Λυτρωτή.
        Ακόμα και σε αυτούς τους άσωτους και αμαρτωλούς , τους βυθισμένους στην διαφθορά και την φαυλότητα, ναι ακόμα και ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν καρδιές , πού αισθάνονται αηδία από την αμαρτία, που ναι νιώθουν θλίψη για το κατάντημά τους, και <<τολμούν >> να ζητούν το φώς της αληθείας αλλά και της ίδιας της προσωπικής τους λύτρωσης και σωτηρίας. Και είναι αυτοί , αλλά και πολλοί  πιο περισσότεροι οί πλανεμένοι , αλλά και αμαρτωλοί , αλλά και αιρετικοί, πού περιμένουν έναν Φίλλιπο, ένα γεμάτο στοργή αδελφό – πού ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει αυτός- ο οποίος με τόν ίδιο ενθουσιασμό αλλά και την νεανική καρδιά , όπως ο σημερινός από την ευαγγελική περικοπή περιγραφόμενος Φίλιππος , τους πεί << Ευρήκαμε τον Λυτρωτή. Έλα και σύ να τον γνωρίσεις έλα και σύ στην ορθόδοξη πίστη μας, για να απολαύσεις κοντά Του την χαρά και την ειρήνη της λυτρώσεως>>
        Δεν θα αποτελεί , λοιπόν αγαπητοί μου αδελφοί, για όλους εμάς ένα έργο ευγενικό; και δεν θα αποτελεί μια ανεκτίμητη προσφορά στον ίδιο τον άνθρωπο, στην κοινωνία, αλλά και απέναντι στον ίδιο τον Χριστό; Με την δική μας λοιπόν ακλόνητη πίστη στον Χριστό με θάρρος, αλλά και συναίσθηση, άς αναλάβουμε αυτό το λειτούργημα. Και στο ερώτημα του καθενός από εμάς – ποιοι οί τρόποι- η απάντηση απλή , ένας καλός λόγος, μια παρηγορητική συνομιλία, με ένα καλοσυνάτο  χαμόγελο, ακόμα -  και με ένα χριστιανικό βιβλίο πού μπορούμε εμείς να τους προμηθεύσουμε, , αλλά και με χίλιους άλλους τρόπους και μέσα, πού ή  ή αγάπη μας προς τον  Χριστό, θα μας εμπνεύσει να πούμε καί εμείς , σε κάθε <<τέτοιο>> αδελφό μας <<έρχου και ίδε>> . Έλα , λοιπόν , όλοι εμείς πρέπει να του πούμε << Έλα να γνωρίσεις τον Χριστό, Έλα καί σύ να λάβεις την χάρη των μυστηρίων της Εκκλησίας, και διά μέσω αυτών , να βαδίσεις και εσύ τον δρόμο και την <<κλίμακα>> πού οδηγεί  στον Ουρανό . Αμήν!