Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΜΑΤΘΑΊΟΥ 2020

ΚΥΡΙΑΚΗ   Η ΜΑΤΘΑΊΟΥ 2020

Ήδη το Δεκαπενταύγουστο , ο μήνας της Παναγίας μας όπως λέει ό λαός μας , είναι στην δεύτερη μέρα του σήμερα Κυριακή , και με προσμονή περιμένουμε την Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Όμως σήμερα Κυριακή στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή προβάλλεται το Θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ψαριών.

Κόσμος πολύς έχει μαζευτεί γύρω από τον Χριστό , για να ακούσει το κήρυγμά του , αφού προηγουμένως με την αγάπη του για τον κάθε άνθρωπο έχει θεραπεύσει τους ασθενείς τους.

Πλησιάζοντας προς το βράδυ όμως σ’ αυτόν τον αφιλόξενο τόπο δεν υπάρχει τροφή και παρακαλούν οί μαθητές τον Κύριο να τους αφήσει να πάνε στις γύρω πόλεις να αγοράσουν κάτι για να φάνε.

Ό ίδιος ο Χριστός τους προτείνει να προσφέρουν αυτοί το φαγητό πού υπάρχει εκεί , γιατί ό Χριστός όχι μόνο προσφέρει την φιλοξενία, την φιλανθρωπία και την διδασκαλία του, χορήγησε επιπλέον την θεραπεία στους ασθενείς τους, έρχεται τώρα να προσθέσει σ’ ‘όλα αυτά, και την χορήγηση τροφής, ή οποία τροφή θέλει να την προεκτείνει σε πνευματική διάσταση και ταυτόχρονα , διδάσκοντάς τους. Κι’ αυτό γιατί θέλει και οί μαθητές του και ό λαός να διδαχθούν περισσότερα νοήματα απ’ ότι να λάβουν απλά λίγο φαγητό , για να κορέσουν την πείνα τους .

Και ή απορία των μαθητών εύλογη , πώς είναι δυνατόν να προσφέρουν σε τόσο κόσμο, αυτά τά λίγα , πού έχουν – πέντε ψωμιά και δύο ψάρια.  Γιατί λοιπόν το ιερό Ευαγγέλιο μάς μιλάει για πέντε ψωμιά και δύο ωάρια; Ο λόγος είναι ότι όσοι τον ακούνε , είναι πιστοί στην Παλαιά Διαθήκη , γνωρίζουν τά πέντε πρώτα βιβλία της , δηλαδή την Πεντάτευχο. Ο ίδιος ο Κύριος με αυτή του  την κίνηση , θέλει να τους δείξει , ότι ήρθε ή ευλογημένη εκείνη ώρα , για να  δώσει νέο νόημα και περιεχόμενο στην μέχρι τότε πίστη τους, δηλαδή να ολοκληρώσει και να τελειοποιήσει την πίστη τους.

Τι μπορεί να συμβολίζουν, όμως  τά δύο ψάρια;  Φυσικά γνωρίζουμε όλοι  ότι ό Χριστός αποτυπώνεται σε διά φορά σύμβολα, μεταξύ αυτών και ο Ι Χ Θ Υ Σ , τά οποία αρχικά του σημαίνουν : Ιησούς Χριστός Θεού Υϊός Σωτήρ. Ένας άλλος λόγος γιά την αναφορά σέ δύο ψάρια, είναι για να δηλωθούν οί δύο φύσεις του Χριστού, η θεία και ή ανθρώπινη, δηλαδή να δηλώσει σε όλους τότε αλλά σήμερα και είς τούς αιώνας των αιώνων, ότι ο Χριστός είναι τέλειος θεός και τέλειος άνθρωπος.

Ο ίδιος ο Χριστός,  όμως, πρίν τά μοιράσει τά ευλογεί, βλέποντας στον ουρανό, και το κάνει αυτό για να τους δεί και να μας δείξει , ότι συμβαίνει μέσα στην Εκκλησία, συμβαίνει και τελείται σε συνεργασία με το πρώτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος , τον Θεό πού δίδει την χάρη του. Στον δε ουρανό κοιτάζει ό Χριστός , για να δείξει ότι ό Χριστός δίνει την χάρη του μαζί με τον πατέρα, και το Άγιο Πνεύμα, γι’ αυτό και όλες οί ακολουθίες και οί προσευχές μας αρχίζουν και ολοκληρώνονται με την επίκληση στον τριαδικό Θεό.<< του Πατρός και του ΥΪού και του Αγίου Πνεύματος >> λέμε κάθε φορά πού τά τελούμε. Ο ίδιος ο Χριστός δίνοντας την ευλογημένη από Αυτόν τροφή στους μαθητές του και εκείνοι με την δική τους σειρά στον λαό, είναι για να μας δείξει ότι στην Εκκλησία , ότι προσφέρεται από τους Ιερείς , είναι ευλογημένο από τον ίδιο τον χριστό.

Άς δούμε την συνέχεια όμως της Ευαγγελικής περικοπής , οι μαθητές στην συνέχεια μαζεύουν τά περισσεύματα, σε δώδεκα μεγάλα κοφίνια, και το έκαναν αυτό γιατί ήθελαν να δείξουν ότι τίποτα από τά περισσεύματα δεν είναι άχρηστο και τίποτα από αυτά δεν πετιέται.

Ο αριθμός των κοφινιών – δώδεκα- συμβολικός, τόσοι ήταν οί μαθητές του και όλοι τους διακονούν την φιλανθρωπία του. Στο σημερινό λοιπόν Ευαγγέλιον ο Χριστός μας διδάσκει ότι όλοι έφαγαν και χόρτασαν , και ότι δεν χρειάζεται στην ζωή μας ο πλουτισμός , αλλά ο πορισμός, δηλαδή η καθημερινή ανάγκη του ανθρώπου για τροφή.

Με την ευλογία  των άρτων,  ο Κύριος προετοίμασε τους ανθρώπους και για μία άλλη τροφή , την πνευματική και ουράνια , για την ίδια την Θεία Κοινωνία, και την θεία λειτουργία. Στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή μέσα από το θαύμα, το λίγο έγινε πολύ, στην Θεία Λειτουργία αντιθέτως , το πολύ εκφράζεται σε λίγο. Τότε οί άνθρωποι έφαγαν και χόρτασαν, σήμερα οί πιστοί , από την Θεία Κοινωνία κοινωνούν ελάχιστο άρτο και οίνο- Σώμα και Αίμα Χριστού- όσο δηλαδή χωράει σε μια λαβίδα, κι ‘ όμως με αυτόν τον τρόπο κοινωνούν ολόκληρο τόν Χριστό. Δηλαδή, όταν κοινωνούμε – κοινωνάμε Σώμα και Αίμα χριστού, αλλά όχι απλά ένα κομμάτι του Χριστού, αλλά σε αυτό το κομμάτι της Θείας Κοινωνίας , ολόκληρο τον Χριστό.

Το Θαύμα αυτό είναι πρόγευση και προετοιμασία για τον Μυστικό Δείπνο. Γιατί όπως την Μεγάλη Εβδομάδα , προηγείται ο Μυστικός Δείπνος, έτσι και τώρα , με αυτήν την Ευαγγελική Περικοπή του θαύματος του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ψαριών , προηγήθηκε σήμερα για να μας προετοιμάσει για την μεγάλη Εορτή – το Πάσχα του Καλοκαιριού- όπως ονομάζεται , δηλαδή της Εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας μας . ΑΜΗΝ !!!